Oldal kiválasztása

 

Tápanyag tétova – avagy az egészséges menüösszeállítás fáradalmai

Víz, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok. Ez a hatos fogat kell az emberi szervezet zavartalan működéséhez, de azt gondoltad volna, hogy az egészséges ételek összeválogatása nem akármilyen fáradtságot okoz?

A tengerentúlon, Amerikában már nevet is kapott ez a pszichológiai jelenség: ‘decision fatigue’. Ennek lényege, hogy az embereket kimeríti mentálisan az a fajta igyekezet, ami az egészséges és sokszínű táplálkozási menü összeállítását körvonalazza. A bőség zavara bizony nem újkeletű, sokan időznek például a zöldséges pultnál azon töprengve, melyiket is kéne ezúttal választaniuk ahhoz, hogy egészségesen és sokszínűen tudjanak étkezni.

Ha azt veszed észre magadon, hogy a számos opció láttán nem csak belekavarodsz, de már annyira kétségbe esel, hogy egyszerűbb döntések felé kapálózol, vagy véletlenszerűen választasz, akkor bizony döntési fáradtságban szenvedsz.

Nem csoda, hiszen ember legyen a talpán, aki mindig mindent számon tart, amire a szervezetének szüksége van, tisztában van azzal melyik egészséges összetevő mit támogat, és melyik étel milyen vitaminokat tartalmaz. Megváltozott a világ körülöttünk, immunrendszerünket több és újfajta támadások érik, ehhez több antioxidánsra, zöldségre, gyümölcsre lenne szükségünk, ezért is igyekszünk jobban megválogatni, mit és milyen minőségben eszünk. Nem csoda tehát, hogy akik az egészséges étkezés hívei elfáradnak, hiszen ügyelni az esetleges koleszterinszintre, vagy a szezonális zöldség-gyümölcs választékból összeütni a legegészségesebbet, igen nehéz feladat.

Természetesen nem kell ezt olyan szigorúan venni, csak gondoskodj egy stabil vitaminszintről. Az élet könnyebb, ha nem tétovázunk azon, milyen zöldséget is ettünk régen, vagy erőltetjük a halat, amit talán nem is szeretünk. Ha megfelelő, minőségi alapanyagokból összeválogatott étrendkiegészítőt szedünk, amilyen a Vegnum például (a 29 zöldség-, gyümölcs- és egyéb növény antioxidánsával, 18 alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal, valamint 2000 NE növényi eredetű D-vitaminnal), akkor csökkenthető ez a fajta stressz és fáradtság, ami az egészséges életmód nyomására jön létre.

További tippekért hallgassunk meg néhány szakembert is!

Kyle MacDonald pszichoterapeuta szerint logikátlan döntéseket szül, ha az ember éhesen megy bevásárolni. Ha az ember nem tervezi meg jó előre a bevásárlólistát, összevissza vásárolhat. Hasznos tippjei között van továbbá az, hogy kérdezzünk meg egy másik személyt, hátha ő nem annyira fáradt, ezzel segítve a megfelelő döntést. Említi továbbá, hogy a kevesebb ötlet jobb, a különböző oldalak menü összeállító funkciói nagy segítségek lehetnek, illetve pihenjünk egy kicsit a döntéshozatal előtt.

Claire Trunbull táplálkozási szakember is a jó előre tervezés híve, sőt, szerinte, ha minden eshetőségre előre felkészülünk ennivaló terén, akkor könnyebb lesz az életünk.

Kétségtelen, hogyha jól előredolgozunk, nem csak egészséges, minden tápanyagot megfelelően biztosító menükhöz jutunk, de nem csak befaljuk azt, hanem fáradtság híján sokkal élvezhetőbb és stresszmentesebb étkezéseket tudhatunk magunkénak amellett, hogy megfelelő vitaminpótlással nem kell annyira szigorúan tartani magunkat a tervhez.

Próbáld ki a Vegnum Multi-D kapszulát a természet erejével!
Nagyban jobban megéri! Válaszd a nagyobb kiszerelést és takaríts meg akár 2000 Ft-ot!
A klubtagok jobban járnak! Regisztrálj Te is és elengedjük a kiszállítás díját!