Az idő vasfoga.

Mit kell tudni a szabadgyökökről és az antioxidánsokról? 

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás hallatán többnyire a szénhidrátok, fehérjék, zsírok megfelelő arányára, és a céljainknak megfelelő energiamennyiség elfogyasztására gondolunk.

Emellett az utóbbi években egyre több figyelmet kapnak az úgynevezett mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek), közülük pedig kiemelten az antioxidáns hatással bíró vegyületek. Melyek ezek, és milyen hatással vannak egészségünkre? Vizsgáljuk meg a témát egy kicsit közelebbről!

MI AZ AZ ANTIOXIDÁNS?

Az antioxidáns szó valójában gyűjtőfogalom, amely számos vegyületet, így például vitaminokat is takar. Fontos tudni, hogy nem minden vitamin bír antioxidáns-hatással.

Az antioxidánsok csökkentik vagy gátolják az úgynevezett oxidatív folyamatokat (más néven oxidatív stresszt), védenek a sejteket károsító szabad gyökök ellen.

MI KÖZE AZ OXIGÉNHEZ?

A földi élet kialakulásakor a légköri oxigén mennyisége nagyon alacsony volt. Az élő szervezetek, baktériumok nem használtak oxigént életfolyamataik fenntartásához. Ahogy idővel nőtt az oxigén koncentrációja a levegőben, egyes szervezetek védekező mechanizmusként vastag sejtfalat képeztek maguk körül, vagy kémiai védelmet dolgoztak ki az oxigén károsító hatása ellen.

A múlt század közepén tudósok már azt bizonyították, hogy nem közvetlenül az oxigénnek van roncsoló hatása. Szervezetünkben az alapanyagcsere (metabolizmus) folyamatok során nemkívánatos melléktermékek keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, szerveket, testszöveteket és ezek működését.

MI OKOZHATJA A SZABAD GYÖKÖK TÚLSÚLYÁT?

Ilyen tényezők például a dohányzás, a környezetszennyezés, az UV- és radioaktív sugárzás, az ajánlásokat többszörösen meghaladó telítetlen zsírsav-fogyasztás, a krónikus stressz, a rendszeresen végzett túlzottan megerőltető fizikai aktivitás, az élelmiszerek révén elfogyasztott vegyszerek, egyes gyógyszerkészítmények is.

A szigorú, egyoldalú fogyókúra, a hiányos táplálkozás, az alultápláltság is szabadgyök-túlképződést idézhet elő. Sajnos az életkor előrehaladtával is csökken a szervezet szabadgyök-károsító hatása elleni védelme.

MELYEK A KOCKÁZATOK?

A fokozott szabadgyök-képződés növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések, gyulladásos betegségek, autoimmun kórképek, az idő előtti szellemi hanyatlás, demencia kialakulásának kockázatát, de a szervezetben zajló öregedési folyamatokat is képes gyorsítani.

HOGYAN VÉDEKEZIK A SZERVEZET?

A minket érő károsító hatásokkal szemben szervezetünk összetett védelmi rendszert dolgozott ki. Ezek endogén antioxidánsok, általában enzimek, koenzimek, de a vérben található húgysav is az antioxidánsok közé sorolható.

MIT TEHETÜNK MI?

A táplálkozással bejuttatott, ún. exogén antioxidánsok segítik a belső rendszer munkáját, ezért elengedhetetlenek az egészségmegőrzéshez. Ezért lényeges az antioxidáns hatású anyagok rendszeres és változatos fogyasztása, szükség esetén étrend-kiegészítőből történő pótlása: a C-vitamin, az A-vitamin és a karotinoidok, az E-vitamin, a flavonoidok, a szelén, a cink, a mangán, a réz ajánlásoknak megfelelő bevitele.

MIÉRT KELL PÓTOLNI AZ ANTIOXIDÁNSOKAT?

Mert ezek a vegyületek úgy védenek a szabad gyökök károsító hatása ellen, hogy ők maguk oxidálódnak és így a szabadgyökök célpontjává, áldozatává válnak. Azonban amint oxidálódnak, megszűnik védő funkciójuk, ezért a pótlásukról nap mint nap gondoskodni kell.

 

MIT TUDNAK MÉG AZ ANTIOXIDÁNSOK?

Számos egyéb pozitív hatással is hozzájárulhatnak az egészségmegőrzéshez! Aktiválják az immunrendszert, szerepük lehet a keringési, érrendszeri megbetegedések megelőzésében, védik az idegrendszert, az agyi funkciókat, segíthetnek a szem, a bőr egészségének megőrzésében, sőt vírusellenes hatást is tulajdonítanak nekik. Emellett elengedhetetlenek az egészséges csontképzéshez is, sőt, egyes anyagoknak szerepe lehet bizonyos daganatok megelőzésben is.

FONTOS!

Az antioxidánsok szükségesnél nagyobb mennyiségben való pótlásával nem nő a hatásuk, ellenkezőleg, túladagolásuk (amely jellemzően étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása révén valósulhat meg) bizonyítottan kedvezőtlen következményekkel, mellékhatásokkal járhat. 

 

TERMÉSZETES ANTIOXIDÁNS-FORRÁSOK

A jótékony antioxidánsok legfőbb forrásai a zöldségek és a gyümölcsök. A terményekben egyszerre akár többféle flavonoid is megtalálható, többségük a levelekben és a gyümölcshéjban halmozódik fel.

 

Fogyasszunk naponta legalább 400-500 gramm friss, sértetlen zöldséget és gyümölcsöt vegyesen. Egy étkezés alkalmával 2-3 különböző színű termény legyen a tányéron, és igyekezzünk mindig a hazai, megbízható forrásból származó, szezonális növények közül választani! Ne főzzük, süssük túl a zöldségeket, gyümölcsöket, mert számos antioxidáns (például C-vitamin) hőre érzékeny. Étrend-kiegészítő alkalmazása esetén komplex terméket válasszunk, amelyben – a már említett szinergista hatás miatt – többféle antioxidáns is jelen van.

 

Vegnum® – EGY EGYEDÜLÁLLÓ ANTIOXIDÁNS KOMPLEX

A  Vegnum kapszulákban található zöldség- és gyümölcskivonatok kimagasló antioxidáns hatását 18 különböző országból származó superfood (szuperélelmiszer) együttes ereje adja, többek között a fodros kel, a spenót, a kurkuma, az acai bogyó, a zöld tea, a brokkoli vagy a fekete áfonya. Előállítását ma egy olyan nagy múltú vállalat végzi, amelynek több mint 130 évnyi tapasztalata van a zöldségek, gyümölcsök és más növények termesztésében, betakarításában és ezek közül a legkiválóbb fajták kiválasztásában. Különlegessége, hogy képes egyszerre öt különböző szabad gyökkel is felvenni a harcot. Hatását számos klinikai vizsgálat igazolja:

  1. Növeli a nitrogén-monoxid szintet
  2. Növeli a szervezet antioxidáns-aktivitását
  3. Támogatja a sejtek hatékony oxigén-felhasználását
  4. Támogatja a szervezet védekező képességét a szabad gyökökkel szemben

A Magyarországon elérhető étrend-kiegészítők közül csak a Vegnum Multi-D Plus, a Vegnum Silver 50+ és a Vegnum Energy-D tartalmazza ezt a különleges, 29-féle zöldség és gyümölcs antioxidánsokban gazdag kivonatát tartalmazó összetevőt.