Slide PRÓBÁLD KI MOST! Még több természetes
immuntámogatás
zöldség-, gyümölcs- és egyéb növény
antioxidánsokban gazdag kivonatával
azoknak, akik újra szeretnék gondolni 30 17 kulcsfontosságú vitaminnal
és ásványi anyaggal
nagy dózisú, kiváló felszívódású,
növényi D-vitaminnal
védekezőképességük támogatását

Slide Még több természetes
immuntámogatás
PRÓBÁLD KI MOST! Azoknak, akik újra szeretnék gondolni zöldség-, gyümölcs- és egyéb
növény antioxidánsokban
gazdag kivonatával
védekezőképességük támogatását 30 17 kulcsfontosságú
vitaminnal és
ásványi anyaggal
nagy dózisú,
kiváló felszívódású,
növényi D-vitaminnal

Már itt is találkozhattál velünk

MarieClaire
Trendmania
BlikkNok
Forbes

JÓ HÍRÜNK VAN!

Mindig kritikus szemmel vizsgáljuk termékeinket és folyamatosan keressük azokat a pontokat, ahol még jobbá tehetjük őket. Ennek köszönhetően a Vegnum Multi-D mostantól megújult, továbbfejlesztett változatban kapható Vegnum Multi-D Plus néven.

Miért jobb az új Multi-D Plus?

A még hatékonyabb immuntámogatás érdekében a magnézium helyett szent bazsalikom kivonatot tartalmaz. A szent bazsalikom – vagy szintén közismert nevén Tulsi – egy Indiából származó növény, mely az ajurvéda természetes, hagyományos orvostudományi rendszerében kiemelt szerepet tölt be.

A “gyógynövények királynőjének” is nevezik, ami nem meglepő, hiszen amellett, hogy hozzájárul az erős immunrendszer fenntartásához, adaptogén jellegénél fogva segít a mindennapi stressz kezelésében, elősegíti a jó általános egészségi állapotot és vitalitást, valamint támogatja a szív munkáját. A növény antioxidánsokban gazdag, így kivonata hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez is.

Az új Multi-D Plus a B1-, B6-, B12-, B9-vitaminokat és a cinket még jobb felszívódást biztosító formában tartalmazza, így biztos lehetsz benne, hogy ezek a fontos mikrotápanyagok megfelelően tudnak majd hasznosulni a szervezetedben.

A modern kor 3-as hatású

immuntámogatója

A Vegnum Multi-D Plus kapszula egy újgenerációs immuntámogató készítmény, amely 30 zöldség, gyümölcs és egyéb növény antioxidánsokban gazdag kivonatát, valamint 17 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük kiváló felszívódású, a hazai ajánlásoknak megfelelő mennyiségű, tisztán növényi eredetű D-vitamint.

A modern kor 3-as hatású

immuntámogatója

A Vegnum Multi-D Plus kapszula egy újgenerációs immuntámogató készítmény, amely 30 zöldség, gyümölcs és egyéb növény antioxidánsokban gazdag kivonatát, valamint 17 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük kiváló felszívódású, a hazai ajánlásoknak megfelelő mennyiségű, tisztán növényi eredetű D-vitamint.

Mit jelent pontosan a növényi,

mikrokapszulázott D3-vitamin?

A magyar piacon kapható D-vitaminok döntő többsége állati eredetű.
Az állati eredetű D-vitamin előállításához használt birkaszőr rovar-, bogár, parazita- és gombaölő szerekkel szennyezett lehet, ami úgy kerül rá, hogy az állatokat a rovaroktól és a gombáktól megvédendő (pl. kullancs, tetű, bögöly) irtószeres vízben fürdetik.

Ezzel szemben a Vegnum Multi-D kapszulában található D-vitamint zuzmókból vonják ki, így kisebb a környezetterhelése és állatok sem szükségesek az előállításához. Ez a D-vitamin természetes formája, amelyet a zuzmók azért termelnek, hogy védjék magukat a nap káros sugaraitól. Iparági vélekedések szerint az állati eredetű D-vitaminnal szemben ez a D-vitamin előállításának egy tisztább, toxinoktól mentes, környezettudatosabb formája, ráadásul az így termelődő D-vitamin az emberi bőrben napsugárzás hatására képződő D-vitaminnal bioazonos.

Létezik még ennél is jobb? Igen, hiszen a Vegnum kapszulákban a növényi D-vitamin mikrokapszulázott formában található. A mikrokapszulázás egy olyan eljárás, amely a zsírban oldódó vitaminok – ilyen a D-vitamin is – felszívódási hatékonyságát növeli annak érdekében, hogy szervezetünk minél jobban tudja őket hasznosítani.

1 helyett 5: az újgenerációs antioxidáns

A káros szabad gyököknek öt fő típusa ismert:

PEROXINITRIT

A kognitív funkciókat befolyásolja

SZUPEROXID ANION

A sejtek egészségére van hatással

PEROXIL GYÖKÖK

A szív- és érrendszer egészségét befolyásolja

HIDROXIL GYÖKÖK

A DNS egészségét befolyásolja

SZINGLET OXIGÉN

A szem egészségére van hatással

Slide ORAC FORMULA SORAC FORMULA SOAC FORMULA NORAC FORMULA HORAC FORMULA A peroxil gyököket célozza. A szinglet-oxigén gyököket támadja. A peroxinitrit gyököket célozza. A szuperoxid anion gyököket támadja. A hidroxil gyököket célozza. Brokkolicsíra-koncentrátum,
hagymakivonat,
paradicsomkoncentrátum és
répakoncentrátum.
Cseresznyekoncentrátum, acai-
koncentrátum, málnakoncentrátum
és feketeáfonya-kivonat.
Kurkumakivonat, fokhagymakoncentrátum,
bazsalikomkoncentrátum és
fahéjkoncentrátum.
Zöldtea-kivonat,
bodzakoncentrátum és
almakivonat.
Zöldkávé-kivonat,
camu camu,
acerolakivonat és
quercetin.

Slide ORAC FORMULA SORAC FORMULA SOAC FORMULA NORAC FORMULA HORAC FORMULA A peroxil gyököket célozza. A szinglet-oxigén gyököket támadja. A peroxinitrit gyököket célozza. A szuperoxid anion gyököket támadja. A hidroxil gyököket célozza. Brokkolicsíra-koncentrátum, hagymakivonat,
paradicsomkoncentrátum és répakoncentrátum.
Cseresznyekoncentrátum, acai-koncentrátum,
málnakoncentrátum és feketeáfonya-kivonat.
Kurkumakivonat, fokhagymakoncentrátum,
bazsalikomkoncentrátum és fahéjkoncentrátum.
Zöldtea-kivonat, bodzakoncentrátum
és almakivonat.
Zöldkávé-kivonat, camu camu,
acerolakivonat és quercetin.

Pontosan milyen zöldségek, gyümölcsök és egyéb növények kivonatait és koncentrátumait tartalmazza a Vegnum?

kávécseresznye-kivonat

brokkolicsíramag-koncentrátum

zöldtea-kivonat

hagymafej-koncentrátum

almahéjkivonat

acerolagyümölcs-kivonat

camu-camu gyümölcskoncentrátum

quercetin (japán akác virágkivonat)

paradicsomtermés-koncentrátum

brokkolifej-koncentrátum

acaibogyó-koncentrátum

kurkumagyökér-koncentrátum

fokhagymagerezd-koncentrátum

bazsalikomlevél-koncentrátum

oregánólevél-koncentrátum

fahéjkéreg-koncentrátum

feketebodzatermés-koncentrátum

sárgarépagyökér-koncentrátum

mangosztán gyümölcskoncentrátum

feketeribizli-terméskivonat

kékáfonya-terméskivonat

cseresznye-terméskoncentrátum

feketeszeder-természkoncentrátum

aronia-terméskoncentrátum

málna-terméskoncentrátum

spenótlevél-koncentrátum

kelkáposztalevél-koncentrátum

feketeáfonya-kivonat

kelbimbó ehető fejének koncentrátuma

kávécseresznye-kivonat

brokkolicsíramag-koncentrátum

zöldtea-kivonat

hagymafej-koncentrátum

almahéjkivonat

acerolagyümölcs-kivonat

camu-camu gyümölcskoncentrátum

quercetin (japán akác virágkivonat)

paradicsomtermés-koncentrátum

brokkolifej-koncentrátum

acaibogyó-koncentrátum

kurkumagyökér-koncentrátum

fokhagymagerezd-koncentrátum

bazsalikomlevél-koncentrátum

oregánólevél-koncentrátum

fahéjkéreg-koncentrátum

feketebodzatermés-koncentrátum

sárgarépagyökér-koncentrátum

mangosztán gyümölcskoncentrátum

feketeribizli-terméskivonat

kékáfonya-terméskivonat

cseresznye-terméskoncentrátum

feketeszeder-természkoncentrátum

aronia-terméskoncentrátum

málna-terméskoncentrátum

spenótlevél-koncentrátum

kelkáposztalevél-koncentrátum

feketeáfonya-kivonat

kelbimbó ehető fejének koncentrátuma

Hogy fér bele ennyi zöldség- és gyümölcskivonat

egy kapszulába?

A zöldségek és gyümölcsök víztartalma kiemelkedően magas. Ráadásul az értékes kivonatok szempontjából a növény nem minden része hasznos. A kivonatok ezért koncentráltan tartalmazzák a mikrotápanyagokat és egészen kis helyet foglalnak.
(A lenti ábra néhány példát mutat a víztartalomra %-ban).

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a Vegnum Multi-D Plus kapszula és mi a szerepük?

1 kapszulában található hatóanyag-tartalom:

.
30 féle zöldség-, gyümölcs- és egyéb növényi kivonat - 100mg

 

A Vegnum kapszulákban található zöldség- és gyümölcskivonatok speciális kombinációja, mely szabadalmi védelem alatt áll. Kimagasló antioxidáns hatását 18 különböző országból származó superfood (szuperélelmiszer) együttes ereje adja, többek között a fodros kel, a spenót, a kurkuma, az acai bogyó, a zöld tea, a brokkoli vagy a fekete áfonya. Az antioxidáns hatású zöldségek és gyümölcsök fogyasztása minden életkorban és minden évszakban fontos, hiszen hozzájárulnak sejtjeink oxidatív stresszel szembeni védelméhez és küzdenek a sejtjeinket károsító szabad gyökök ellen.

A Vegnum előállítását ma egy olyan nagy múltú vállalat végzi, amelynek több mint 130 évnyi tapasztalata van a zöldségek, gyümölcsök és más növények termesztésében, betakarításában és ezek közül a legkiválóbb fajták kiválasztásában.

A Vegnum megalkotásakor maximálisan figyelembe vettük az összetevőkkel kapcsolatos különleges elvárásokat is. A Spectra™ kizárólag növényi eredetű összetevőkből áll, így fogyasztása vegetáriánusok és vegánok étrendjébe is beilleszthető, emellett glutén- és GMO-mentes termék.

Indiai szent bazsalikom (Ocimum sanctum) levélkivonat – 100 mg

 

A szent bazsalikom – vagy szintén közismert nevén Tulsi – Indiából származó növény, mely az ajurvéda természetes, hagyományos orvostudományi rendszerében kiemelt szerepet tölt be. A “gyógynövények királynőjének” is nevezik, ami nem meglepő, hiszen a levelektől a magig a növény szinte minden része élénkítően hat a testre, a lélekre és az elmére egyaránt. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a tulsi adaptogén jellegénél fogva segít a mindennapi stressz kezelésében, továbbá fogyasztása elősegíti az általános egészségi állapotot és vitalitást. A növény antioxidánsokban gazdag, így kivonata hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és támogatja az immunrendszer működését.

NÖVÉNYI EREDETŰ D3-VITAMIN - 50 μg (2000 NE) (NRV: 1000%)

 

A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, valamint az egészséges izomfunkció és csontozat fenntartásához. Segíti a vér normál kalciumszintjének fenntartását és a kalcium, valamint a foszfor normál felszívódását, hasznosulását. Ezzel segít megakadályozni a csontritkulást, azaz a csontok lágyulását és törékenyebbé válását okozó állapotot. Szüksége van rá a testünket mozgató izmoknak és az agy és test közötti üzeneteket szállító idegeknek is.

Legfontosabb D-vitamin-forrásunk a napsütés, mivel UV-B sugarak hatására bőrsejtjeink D3-vitamint termelnek. Az idősek és a sötétebb bőrűek, valamint akik nem tudnak elegendő időt a napon tölteni, más forrásból kell, hogy beszerezzék. A természetes források száma azonban korlátozott, ezek többsége ráadásul, mint a pisztráng, lazac, tonhal, vagy a tejtermékek, zsírban gazdagok, így a megfelelő mennyiséghez táplálékkiegészítőkön keresztül juthatunk. A vitamin két fajtája közül a D3 hatékonyabb, mint a D2, egyes kutatások szerint a D3-vitamin felszívódási hatékonysága akár 84%-kal is magasabb lehet.

Hiánybetegsége az angolkór. Bár ez már 50 000 évvel ezelőtt, a neandervölgyi emberek esetében előfordult, elsőként az Egyesült Államokban és Észak-Európában, elsősorban Angliában írták le. Ez utóbbi helyről kapta a tünetcsoport a nevét is; az ipari forradalom alatt, amikor sok ember kezdett élni városi környezetben, ahol jellemző volt a légszennyezés és a kevés napfény, sok angol gyereknél mutatták ki a jellegzetes csontfejlődési zavart, a lágy csontokat és az emiatt kialakuló görbe lábakat. A 20. század elején kezdtek el napfürdővel és a gyerekek által általában utált csukamájolaj adásával kezelni.

 

Az egyetemen még azt oktatták, hogy a D2-vitamin növényi, a D3-vitamin állati, de a fejlesztéseknek köszönhetően ez ma már nem igaz. A növényi eredetű D3-vitamin nem új, csak drágább és korábban kevesen használták.

A Vegnum-ban található tisztán növényi eredetű D3-vitamint zuzmókból nyerik ki. Ez a D-vitamin természetes formája, amelyet a zuzmók azért termelnek, hogy védjék magukat a nap káros sugaraitól. Iparági vélekedések szerint az állati eredetű D-vitaminnal szemben ez a D-vitamin előállításának egy tisztább, toxinoktól mentes, környezettudatosabb formája, ráadásul az így termelődő D3-vitamin az emberi bőrben napsugárzás hatására képződő D-vitaminnal bioazonos.

Miért tisztább, toxinoktól mentesebb az állati eredetű D-vitaminnal szemben a növényi D-vitamin? Azért, mert az állati eredetű D-vitamint lanolinból (a birkaszőr egy wax-szerű anyaga) állítják elő. A birkaszőr rendszerint rovar-, bogár, parazita- és gombaölő szerekkel szennyezett, ami úgy kerül rá, hogy az állatokat a rovaroktól és a gombáktól megvédendő (pl. kullancs, tetű, bögöly) irtószeres vízzel fürdetik:

 

A-VITAMIN - 800 μg (NRV: 100%)

 

Az A-vitamin részt vesz a megfelelő vasanyagcserében, hozzájárul a bőr és a látás normál állapotának fenntartásához, illetve az immunrendszer megfelelő működéséhez. Segíti a szív, a tüdők, a vese és más belső szervek normál működését. Zsírban oldódó, létfontosságú vitamin, melynek felszívódását elősegítik a zsírok és olajok, bizonyos gyógyszerek viszont gátolják.

Az A-vitamin leginkább állati forrásokból származik, az egyes növényekben megtalálható előanyagából, a karotinoidokból viszont az emberi szervezet is elő tudja állítani. A Vegnum-ban található A-vitamin növényi eredetű, optimális felszívódását pedig 2% E-vitamin olaj segíti. A legfontosabb karotinoid a béta-karotin, amely a természetben a nagyon élénk, főleg a piros, narancssárga, sárga és zöld színű gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő nagyobb mennyiségben. A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy ezek közül mindennap együnk meg legalább egy zöld és egy narancs színűt.

Hiányának legjellemzőbb tünete a szürkületi- vagy farkasvakság, vagyis amikor szürkületben, félhomályban feltűnően gyengül a látás, a szem nem képes gyorsan alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez.

A növényekből származó karotinoidokat nehéz túladagolni, a felesleges béta-karotin egyszerűen a bőr alatti sejtekben tárolódik. Bár szuperlátást nem ad, de például a sárgarépa rendszeres fogyasztásával szemünk tényleg egészségesebbé válhat.

B1-VITAMIN - 1,1 mg (NRV: 100%)

 

A B1-vitamin az elfogyasztott táplálékot segít energiává alakítani. Fontos szerepe van a sejtek növekedésében, fejlődésében és működésében.

Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához és a szív megfelelő működéséhez. A megfelelő B1-vitaminszintnek az izmok erősségének fenntartásában is jelentősége van.

Az elsőként felfedezett, tiaminnak is nevezett B-vitamin vízoldékony, így a szervezet nem tudja jelentős mennyiségben elraktározni, pótlására tehát folyamatosan szükség van. Nagy mennyiségben megtalálható például a húsban, a babfélékben, a gabonafélék héjában és a teljes kiőrlésű gabonákban.

Felfedezéséhez is ez vezetett; a 19. század végén tudósok rájöttek, hogy a hántolt fehér rizst fogyasztóknál jellegzetes hiánytünetek fejlődnek ki, míg a szegényesebbnek tartott egész magot evők egészségesek maradtak.

A B1-vitamin hiánya gátolja a koncentrációt, fáradékonyabbak és rosszkedvűbbek lehetünk miatta, de az alacsony tiaminszint alvászavarokkal is járhat. Az alkoholfogyasztás gátolja a felszívódását és növeli a szükségletet. A vitamin súlyos hiánya külön nevet is kapott, ez a beri-beri betegség.

B2-VITAMIN - 1,4mg (NRV: 100%)

 

A B2-vitamin, más néven riboflavin segít a sejtek növekedésében, fejlődésében és működésében. Fontos szerepe van az elfogyasztott táplálék energiává alakításában.

Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a vörösvérsejtek normál állapotának fenntartásához, a normál vasanyagcseréhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez is.

Szükséges a B3- és a B6-vitamin hasznosulásához, felszívódását a C-vitamin segíti. Ezért a Vegnum kapszulába mind a B3-, mind a B6-, mind pedig a C-vitamint beletettük.

A riboflavin sokszor helyet kap a bőr öregedését gátló arckrémekben és -maszkokban, valamint elengedhetetlen az egészséges bőrhöz, hajhoz és körmökhöz.

A vitamint először élesztőgombából izolálták. Megtalálható a tojásban, tejtermékekben, belsőségekben is, a növények közül pedig a zöldborsó és a különféle leveles zöldségek, például a spenót és a sóska tartalmaz belőle sokat. Vegánoknak, vegetáriánusoknak különösen érdemes odafigyelni, hogy elegendő mennyiséget fogyasszanak belőle.

A nevét is adó feltűnő, sárgás-narancssárgás színe miatt gyakran használják élelmiszerek, például bébiételek, gabonapelyhek, sajtok, gyümölcslevek színezésére.

A szervezetből a felesleg a vizelettel kiürül, az emberi testben már néhány hét alatt megjelenhetnek a hiánytünetei.

B3-VITAMIN (NIACIN) - 16 mg (NRV: 100%)

 

A B3-vitamin, más néven niacin az elfogyasztott táplálékot segít energiává alakítani. Fontos szerepe van a sejtek fejlődésében és működésében.

Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, így pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet is. Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez is. Használják akne-ellenes kozmetikumokban a faggyútermelést csökkentő hatása miatt, egyéb arcápolási termékekben pedig a neki tulajdonított ránctalanító és pigmentfolt-halványítható hatás érdekében.

A B3 előállítására az emberi testben a máj is képes a triptofán nevű aminosavból, de csak más B-vitaminok jelenlétében. Ha triptofán tartalmú ételt, például húst fogyasztunk, az abból készült niacin hozzáadódik a bevitt mennyiséghez.

A niacin a húsok és a halak mellett megtalálható például a korpában, a zöld színű zöldségekben, az élesztőben, a száraz hüvelyesekben, az olajos magvakban vagy egyes gyümölcsökben is. A táplálékkal történő bejuttatása azonban nem könnyű, mert igen rossz hatásfokú a felszívódása, amit például a szájon át alkalmazott fogamzásgátlók is ronthatnak.

A niacin hiánybetegsége a pellagra, amelynek tünetei hosszabb ideig tartó B3-hiány esetében jelentkeznek. Ezek közé tartozhatnak bizonyos bőrelváltozások, hasmenés vagy a fejfájás is. A tünetek a vitamin adagolásával elmúlnak.

B5-VITAMIN (PANTOTÉNSAV) - 6 mg (NRV: 100%)

 

A pantoténsav segít az elfogyasztott táplálék energiává alakításában. Több területen is fontos szerepe van a szervezetben, különösen a zsírok felépítésében és lebontásában.

Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Hozzájárul a normál mentális teljesítményhez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. Részt vesz a szteroidhormonok, a D-vitamin és egyes ingerületátvivő anyagok normál szintézisében és anyagcseréjében is.

A pantoténsav a szépségipar egyik csodafegyvere, használják az öregedés jeleinek csökkentésére és a bőrön levő foltok, kipirosodás megjelenésének megelőzésére. Részt vesz az alvást segítő melatonin képzésében, segít az őszülés megakadályozásában és harcol a ráncok ellen. A B5-vitamin többek között a szexhormonok előállítására is hatással van.

Neve a görög „pantoú” (παντού) szóból ered, melynek jelentése: „mindenhol”. Az elnevezés arra utal, hogy szinte minden állati és növényi élelmiszerben jelen van. Minden élő sejtben megtalálható az úgynevezett Koenzim-A alkotórészeként.

A tejtermékek, hús, belsőségek és tojás mellett többek közt nagy mennyiségben van jelen a teljes kiőrlésű gabonákban, az avokádóban, a melaszban vagy az édesburgonyában is. Ha mogyorót, szotyolát vagy csicseriborsót nassolunk, akkor is B5-vitaminnal gazdagítjuk a szervezetünket.

Pont azért, mert nagyon sok mindenben megtalálható, hiánya alapvetően valamilyen felszívódási zavar következményeként jelentkezhet. Ezt okozhatja például a stressz, a fáradtság, a cukorbetegség, bélbetegségek vagy hosszú antibiotikum-kúra is.

B6-VITAMIN - 1,4 mg (NRV: 100%)

 

A B6-vitamin vagy piridoxin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához és a vörösvérsejt képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A vitaminok közül a piridoxin felelős a jó hangulatunkért, valamint bizonyos anyagok, mint a melatonin, szerotonin és a noradrenalin termelésével elősegíti az alvást. Fontos szerepe lehet a nők hormonális változásainak kiegyensúlyozásában és a premenstruációs, menstruációs kényelmetlenségek enyhítésében.

A B6-vitamin egy úgynevezett kofaktor, vagyis szükség van rá ahhoz, hogy bizonyos enzimek aktívvá válhassanak. Mintegy 140 enzimet hoznak vele összefüggésbe, többek között a B3-vitamin előállítását is segíti. Ezért is fontos, hogy a Vegnum-ban a B3- és a B6-vitamin egyszerre van jelen.

Legtöbb ételünkben megtalálható, de nem mindegy a forrása. Bár az állati és a növényi eredetű alapanyagokban egyaránt megtalálható, az állati eredetű B6-vitamin lényegesen kevésbé ellenálló a főzéssel, feldolgozással szemben, mint a növényekből származó forma. Megfelelő szintjének fenntartásához érdemes tehát keményítőtartalmú zöldségeket, például burgonyát, ezenkívül búzacsirát, egész magokat, banánt, avokadót, spenótot vagy zöldbabot fogyasztani.

A szokásosnál több B6-vitaminra van szüksége annak, akinek nem működik megfelelően a veséje, akinek autoimmun-betegsége érinti a szöveteit vagy aki sok alkoholt fogyaszt.

A Vegnum kapszulában a B6-vitamin piridoxál-5′-foszfát formájában található, amely a széles körben elterjedt és olcsóbb piridoxin-hidrokloriddal szemben hatékonyabban szívódik fel a szervezetben.

B7-VITAMIN (BIOTIN) - 50 μg (NRV: 100%)

 

A biotin segít az elfogyasztott ételekben megtalálható szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiává alakításában.

Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a makrotápanyagok normál anyagcseréjében, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normál pszichológiai funkció fenntartásához, valamint a haj és a bőr egészségének fenntartásához. Ez utóbbi miatt szépségvitaminnak is nevezik.

Régebbi neve H-vitamin volt, amíg ki nem derült, hogy szerepe miatt a B-vitaminok közé tartozik, ekkor kapta a B7 nevet. 

Az emberi test viszonylag nagy mennyiségben önmaga is előállítja, de annak nagyobbik része hasznosulás nélkül kiürül, így szükség lehet a pótlásra például bizonyos gyógyszerek vagy alkohol rendszeres fogyasztásánál. A tojásfehérjében lévő anyagok gátolják a biotin felszívódását, így sok tojásfehérje fogyasztása esetén is hiányállapot alakulhat ki.

Nagyobb mennyiségű biotin van a tojássárgájában, a tejtermékekben, a halakban és a belsőségekben, a növények közül pedig bizonyos zöldségfélékben, mint az édesburgonya, a brokkoli és a spenót, valamint a dió- és mogyorófélékben.

 

B9-VITAMIN (FOLSAV) - 200 μg (NRV: 100%)

 

A B9-vitamin hozzájárul a normál vérképződéshez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Részt vesz a normál aminosav-szintézisben és hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez is. Nevezik magzatvédő vitaminnak is, mert szerepe van a magzati gerincvelő záródásában és így egyes születési rendellenességek megelőzésében.

Bizonyos feladatok ellátásához a B9-vitaminnak B12-vitaminra van szüksége. A Vegnum mindkettőt egyszerre tartalmazza.

Közismertebb neve a folsav, amely a latin „folium” szóból ered és amelynek jelentése: levél. Ennek eredete, hogy elsősorban leveles növényekben, például a spenótban található. Sok B9-vitamin van még a zöldségekben, a dióban, mogyoróban, mandulában vagy a céklában.

A folsav hőre bomlik, tehát az ételek túlfőzése is fokozhatja a hiányát.

A folsavhiány egyik tünete lehet a vérszegénység, mely fáradékonysággal, a fizikai erőnlét csökkenésével, feledékenységgel, hangulatingadozásokkal járhat. Ezen felül, a folsavhiányos szervezet immunvédekezése is gyengül, emiatt megnő a különféle fertőzések előfordulása, és ezek gyógyulása is elhúzódik.

Az emésztőtraktusba bekerülő folsav felszívódásra alkalmatlan állapotban van. Ahhoz, hogy felszívódhasson, előbb a bélhámsejtekben lévő specifikus enzimeknek át kell alakítaniuk. Emiatt tehát a bélfalat érintő bizonyos megbetegedések, például gyulladás vagy tumor, valamint az adott enzim veleszületett hiánya hajlamosíthatnak a folsavhiányos állapot kialakulására.

A kereskedelmi forgalomban kapható legtöbb folsav készítményben olcsó vegyületformát használnak, amelyet nem optimálisan hasznosít a szervezet. A Vegnum kapszula ezzel szemben teljesen aktív folátot tartalmaz (5-MTHF), amely magasabb felszívódási hatékonyságot biztosít.

A túl sok folsav bevitele csökkentheti a cink hasznosulását, ezért is érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott vitaminpótlásra.

B12-VITAMIN - 2,5 μg (NRV: 100%)

 

A cianokobalaminnak is nevezett B12-vitamin segít az idegeket és a vérben található sejteket egészségesen tartani, valamint részt vesz a sejtekben megtalálható örökítőanyag, a DNS képzésében. Fontos szerepe van a krónikus fáradtságot és gyengeséget okozó, a köznyelvben vérszegénységnek nevezett megaloblasztos anémia megelőzésében.

Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához és a vörösvérsejt-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A B12-vitamin az emberi testben nagyon csekély mennyiségben jön létre, így szükség lehet a pótlására. A vitamin természetes módon leginkább állati eredetű élelmiszerekben van jelen, mivel a szervezetben élő bélbaktériumok állítják elő. A növényi források közül elsősorban a tengeri algák és a nálunk is gyakori gyomnövény, az egérárpa (Hordeum murinum) tartalmazzák. A Vegnum-ban található B12-vitamin növényi eredetű és a sok esetben egyszerűbb, olcsóbb vegyületformát használó készítményekkel szemben a B12-vitamint nem cyanocobalamin, hanem jobban hasznosuló methylcobalamin formájában tartalmazza.

Az ételből származó B12-vitamint a szervezet csak több lépésben tudja felszívni. Szükség van hozzá a gyomorsavra és egy úgynevezett intrinsic faktorra, melyet szintén a gyomor választ ki. A gyomorsav termelését a kor és egyes gyomor-bélrendszeri állapotok is befolyásolják, így tehát az 50 év felettieknek, a gyomrot érintő műtéten átesetteknek vagy a gyomorsav termelését befolyásoló gyógyszert szedőknek, illetve az állati termékeket nem fogyasztó vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen érdemes odafigyelniük a vitamin bevitelére.

Más gyógyszerek is gátolják a cianokobalamin felszívódását; ilyenek egyes antibiotikumok vagy a diabétesz kezelésében használatos metformin. A vashiány gyakran jár együtt B12-vitaminhiánnyal is, így ha vashiányosak vagyunk, érdemes gondoskodni a B12-vitamin beviteléről is.

 

C-VITAMIN - 160 mg (NRV: 200%)

 

A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a megfelelő kollagénképződésen keresztül a bőr, a csontozat, a fogak és a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához. A más néven aszkorbinsavnak is nevezett vitamin ezen felül fokozza a vas felszívódását és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához és az idegrendszer normál működéséhez, illetve a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz.

Az ember szervezete, csakúgy, mint az állatok közül a tengerimalacé, nem képes a C-vitamin előállítására, így külső bevitelre szorul.

Az aszkorbinsav a szervezetben antioxidánsként viselkedik, vagyis védi a sejteket a testben keletkező szabadgyökök károsító hatásától. Szabadgyökök képződnek betegségek, sérülések, stresszhelyzetek következményeként, de a környezetből is találkozunk velük; a cigarettafüst, a szennyezett levegő és a nap ultraibolya sugarai is fokozzák a mennyiségét.

C-vitaminra van szükség a sebgyógyulásban is szerepet játszó fehérje, a kollagén termeléséhez, és a növényi táplálékból a vas felszívódásához.

Az aszkorbinsav legjobb forrásai a gyümölcsök és zöldségek, különösen nyersen fogyasztva, mivel a hőkezelés és a hosszabb tárolás csökkenti az ételek C-vitamin-tartalmát. A legtöbb aszkorbinsav a citrusfélékben; narancsban, citromban, grépfrútban, illetve a kiviben, paprikában található, de sok van belőle például a csipkebogyóban, homoktövisben, savanyú káposztában vagy a zöldségekben is.

A C-vitamin hiányának jellemző betegsége a skorbut, melynek tünetei köze tartozik a gyengeség, a száraz bőr, az emésztési zavarok és a fogínyvérzéssel járó fogínysorvadás, amelytől meglazulhatnak a fogak. A kollagénhiány miatt a bőrön is megjelenhetnek pontszerű bevérzések és lassabb lehet a sebgyógyulás.

A skorbut a korábbi évszázadokban a friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz sokszor hónapokig-évekig nem jutó tengerészek, felfedezők rettegett halálos betegsége volt. A betegség pusztítására jellemző, hogy amíg a 18. századi hétéves háború csatáiban a britek összesen 1512 tengerészt veszítettek, a skorbut mintegy százezer emberükkel végzett.

Bár Jacques Cartier francia felfedező már 1536-ban rájött, hogy bizonyos ételek fogyasztásával megelőzhető a tünetcsoport, a brit hadsereg elsőként csak a 19. század végén kezdte el rutinszerűen adagolni a hajóutakon a citrusféléket, más országokban pedig erre még többet kellett várni. Az igazi áttörést a C-vitamin 1932-es felfedezése hozta el, amelyért Szent-Györgyi Albert néhány évvel később Nobel-díjat kapott. A magyar kutató a skorbutra utalva adta a vegyületnek az aszkorbinsav nevet.

E-VITAMIN - 12 mg (NRV: 100%)

 

Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez azáltal, hogy megköti és semlegesíti a káros szabadgyököket, így segíthet megelőzni a genetikai szintű sejtkárosodást.

A szervezetben antioxidánsként viselkedik, vagyis védi a sejteket a testben keletkező szabadgyökök károsító hatásától. Szabadgyökök képződnek betegségek, sérülések, stresszhelyzetek következményeként, de a környezetből is számazhatnak; a cigarettafüst, a szennyezett levegő és a nap ultraibolya sugarai is fokozzák a mennyiségét.

Az E-vitamin serkentheti az immunrendszer működését. A szervezet sejtjei ráadásul ezt a vitamint használják az egymás közti kommunikáció és több fontos tevékenységük során is. Szerepe van az erek tágításában és a vérlemezkék összetapadásának gátlásában.

Létfontosságú vitamin, mivel a szervezet saját maga nem tudja előállítani. A zsírszövetben raktározódik, az egyénileg szükséges mennyiséget a testsúly, a kor és az egészségi állapot is befolyásolja. Mennyiségét nemzetközi egységekben (NE) jelölik.

A természetes E-vitamin nyolc különböző antioxidáns komponensből áll, ezek közül az alfa-tokoferolok a legaktívabbak a szervezetben.

Leginkább a növényi eredetű olajokban, magokban, diófélékben fordul elő, fontos forrása a búzacsíraolaj, a napraforgó- és a szójaolaj. Jelentős mennyiség található belőle a leveles zöldségekben, a mandulában, mogyoróban, spárgában és az avokádóban. A kozmetikai ipar szívesen használja krémekben is, mivel a bőr öregedését gátló funkciót tulajdonítanak neki. Érdemes arra is figyelni, hogy kis mennyiségű cink és C-vitamin is segíti a felszívódását.

Folyamatos pótlására azoknak különösen érdemes odafigyelni, akik zsírszegény diétát folytatnak vagy zsírfelszívódási zavaraik vannak. Hiányának nincsenek jellemző tünetei, így azt nem igazán lehet észrevenni, mindenképpen érdemes tehát figyelni a folyamatos pótlására.

 

K1-VITAMIN - 50 μg (NRV: 67%)

 

A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és a normál csontozat fenntartásában.

A belőle szükséges mennyiség kortól és nemtől függ, a férfiaknak általában többre van belőle szüksége.

Mára több, mint tízféle, a K-vitamin-csoportba tartozó vegyületet ismer a tudomány azóta, hogy az 1940-es évek végén felfedezték közülük az elsőt. Ezek hasonlóak ugyan, forrásukat, funkciójukat és hatásukat tekintve azonban van némi különbség köztük.

A vitamin a természetben sokféle, leginkább sötétzöld leveles növényben megtalálható, mint a spenót, a brokkoli, a fejes saláta, a káposztafélék. Az olajok közül főleg a szójaolajban van jelen. A K-vitamin megtalálható a baktériumos erjesztéssel készült ételekben, mint az érlelt sajtok, vagy a túró. Kis mennyiségű K-vitamint a bélben élő baktériumok is termelnek.

Kutatók azt figyelték meg, hogy a japán emberek csontsűrűsége sokszor nagyobb az európai és amerikai lakosok eredményeihez képest, aminek nem találták okát. Később rájöttek, hogy a „natto” nevű, szójababból készült, a szigetországban hagyományosan reggeliként fogyasztott étel nagyon sok K-vitamint tartalmaz. Az ezt kedvelő japánok körében az időskori csontsűrűség ezért sokkal magasabb, mint az európai, vagy amerikai lakosság körében.

A vitamin hiányára utalhat a megnyúlt idejű véralvadás, az ütődés hatására a bőrön keletkező nagy kiterjedésű kékes-fekete folt, mely nagyon lassan, hetek alatt szívódik fel teljesen, a gyakori orrvérzés vagy véres vizelet.

Mivel az újszülöttek és csecsemők véralvadási rendszere még fejletlen, kialakulhatnak náluk vérzéses állapotok, így a kizárólag anyatejjel táplált babáknak Magyarországon is rutinszerűen adnak K-vitamin-pótlást.

CINK - 10 mg (NRV: 100%)

 

A cink részt vesz a normál szénhidrát-anyagcserében és a sav-bázis egyensúly fenntartásában, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezéséhez. Részt vesz a haj, bőr, köröm egészségének fenntartásában, valamint a zsírsavak és makrotápanyagok normál anyagcseréjében és szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás folyamatában.

A hagyományos magyar neveként horganyként emlegetett nyomelem az emberi testben 70 különböző vegyület részeként van jelen, többek között az inzulinban is. A szervezet felhasználja a fehérjék és a sejtekben megtalálható örökítőanyag, a DNS előállításához.

Cinkre van szükség a normál növekedéshez és fejlődéshez magzati-, csecsemő- és gyerekkorban, de a nyomelem segít a sebgyógyulásban és elengedhetetlen a szag- és ízérzékelésben is. Sokféle hatása mellett például az egészséges spermiumok képzéséhez is nélkülözhetetlen.

Érdekes módon, a legtöbb cink az osztrigában található és sok van belőle más tengeri állatokban, valamint a vörös húsokban és a szárnyasokban is. A növények közük a hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonákban és a diófélékben van belőle nagyobb mennyiség.

A Vegnum kapszulában ez a sokoldalú és fontos nyomelem kiválóan hasznosuló cink-biszglicinát formájában található, szemben az olcsóbb és kevésbé jó felszívódású cink-oxidot használó termékekkel.

MANGÁN - 2 mg (NRV: 100%)

 

Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, valamint hozzájárul a normál csontozat fenntartásához, a normál kötőszövet-képződéshez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A szervezet mangánt használ az erős csontok kialakításához, a szaporodásnál, a véralvadásnál és az immunfolyamatok során.

A nyomelem megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, zabpehelyben, a mogyorófélékben vagy a szójában, lencsében. Van belőle a zöld leveles zöldségekben és a gyümölcsök egy részében; almában, szamócában, áfonyában, ananászban is. A tea és sok fűszer, például a fekete bors is gazdag mangánban. Az állati eredetű termékek közül a kagylófélék számítanak gazdag mangánforrásnak.

KRÓM - 40 μg (NRV: 100%)

 

Részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében és hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához.

Bár a króm szerepe nem teljesen tisztázott, az eddigi kutatások eredményei arra utalnak, hogy a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, valamint a vércukorszint szabályozásában van jelentős szerepe.

A króm két módosulata közül a hasznos forma sokféle élelmiszerben megtalálható. Ennek mennyisége a növényekben attól függ, milyen krómtartalma volt a termőtalajnak és a víznek, állatoknál pedig a takarmánynak. A feldolgozott ételek krómtartalmát a főzőedény is befolyásolja, mert a nemesacél edényekből a főzés során az ásványból átjut valamennyi az ételbe.

Sok krómot tartalmazhatnak a húsok, a kenyér és más gabonatermékek, a sörélesztő, a saláta és a zöldbab. Természetes krómforrásnak számítanak egyes gyümölcsök, mint például az alma és a banán, valamint a belőlük készült levek, a szőlő-, a narancs- vagy a paradicsomlé.

Egyes kutatások szerint a nyomelem hiányában megnőhet az esélye a gyermekkorban kialakuló, úgynevezett egyes típusú cukorbetegségnek és a koszorúér-megbetegedéseknek. Cukorbetegeknél a króm fokozhatja az inzulin vagy a metformin, illetve más antidiabetikumok vércukorszintet csökkentő hatását.

SZELÉN - 55 μg (NRV: 100%)

 

Hozzájárul a pajzsmirigy és az immunrendszer normál működéséhez. Segíti a haj és a köröm normál állapotának fenntartását és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Sok szelén található a májat felépítő sejtekben és a lágyszövetekben is, ahol – antioxidáns tulajdonságának köszönhetően – a sejteket határoló membrán ellenállóképességét fokozza. A szabadgyökök szervezetet károsító hatásával szembeni tulajdonsága az immunrendszert támogatja; számos kórokozó ellen az immunrendszer a szelén segítségével tud hatékonyan védekezni. Az E-vitaminnal kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatásait.

A szelén sokféle élelmiszerben megtalálható. Ennek mennyisége a növényekben attól függ, milyen szeléntartalma volt a termőtalajnak és a víznek, állatoknál pedig a takarmánynak.

Megtalálható a tejben, a tojásban, a hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonákban és általában a magas fehérjetartalmú ételekben, mint a húsok, a tojás és a tejtermékek.

A szelén hiánya a férfiaknál terméketlenséget okozhat és hozzájárulhat bizonyos szívbetegségek előfordulásához. Egyes kutatók a mentális funkciók időskori romlását a korral jellemzően csökkenő szelénszinttel hozzák kapcsolatba.

A Vegnum Multi-D kapszula szelénnel dúsított élesztőt tartalmaz. Ez egy inaktivált teljes-sejtes élesztő forma megnövelt szelén tartalommal és a szelént természetes, szerves L(+) szelenometionin formájában tartalmazza. Előállítása során az élő élesztősejtek felszívják a szelént és biokémiai úton szerves L(+) szelenometioninné, illetve egyéb szelenofehérjékké alakítják. A szelenometionin a természetben növényi fehérjékben megtalálható és magas biohasznosulást (felszívódást) biztosít. A Vegnum Multi-D kapszulában található szelenometionin a szerves szelén étrend-kiegészítésre legalkalmasabb, legjobb formája.

 

Összetevők és figyelmeztetések

.
Összetevők

 

L-aszkorbinsav, zselésítőanyag (hidroxipropil-metil-cellulóz), Spectra™ [kávécseresznye kivonat, brokkoli csíramag koncentrátum, zöldtea kivonat, hagymafejkivonat, almahéjkivonat, acerola gyümölcskivonat, kamu kamu gyümölcskoncentrátum, quercetin (japán akác virágkivonat), paradicsom terméskoncentrátum, brokkolifejkoncentrátum, acai bogyó koncentrátum, kurkuma gyökér koncentrátum, fokhagyma gerezd koncentrátum, bazsalikomlevél koncentrátum, oregánólevél koncentrátum, fahéjkéreg koncentrátum, fekete bodza terméskoncentrátum, sárgarépagyökér koncentrátum, mangosztán gyümölcskoncentrátum, fekete ribizli terméskivonat, kék áfonya terméskivonat, cseresznye terméskoncentrátum, fekete szeder terméskoncentrátum, aronia terméskoncentrátum, málna terméskoncentrátum, spenótlevél koncentrátum, kelkáposztalevél koncentrátum, fekete áfonya kivonat és kelbimbó ehető fej koncentrátum], indiai szent bazsalikom (Ocimum sanctum) levélkivonat, tömegnövelő szer (gumiarábikum), cink-biszglicinát, szelénnel dúsított élesztő, kolekalciferol, mangán-glükonát, nikotinamid, D-alfa-tokoferilsav-szukcinát, kalcium-D-pantotenát, csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói), retinil-palmitát, D-biotin, piridoxál–5’-foszfát, tiamin-hidroklorid, riboflavin, fitomenadion, színezék (klorofillok és klorofillinek rézkomplexei), króm-pikolinát, kalcium-L-metil-folát, metilkobalamin

.
Figyelmeztetések

 

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó!

A kapszulás termékek mellé
próbáld ki

az újragondolt, fantasztikusan finom egészségtámogató innovációnkat, a gyümölcsbe oltott wellness-t, amellyel már a nasizással sem kell ártanod az egészségednek!

Ez a Nutri Fruits!

A kapszulás termékek mellé próbáld ki

az újragondolt, fantasztikusan finom egészségtámogató innovációnkat, a gyümölcsbe oltott wellness-t, amellyel már a nasizással sem kell ártanod az egészségednek!

Ez a Nutri Fruits!

Vegnumerként törekszünk a környezettudatosságra!

Vegnumerként törekszünk a környezet- tudatosságra!

FA-SEMLEGESEK
VAGYUNK

ÓVJUK MEG EGYÜTT
A BOLYGÓT!

CÉGÜNK DOLGOZÓI
KLÍMA POZITÍVAK