Európa is felfigyelt a magyar fejlesztésű, zöldség- és gyümölcskivonatokat tartalmazó egészségtámogató termékekre

Napjainkban globális trend a természetesség irányába fordulás az egészségtámogatásban is. A természetes gyógymódokba és módszerekbe vetett bizalom növekszik, ahogy a növényi tápanyagokra épülő étrendek is egyre népszerűbbek, nem véletlenül. Az immuntámogató piacról főleg azok a megbízható termékek hiányoznak, melyek stabil hatóanyag-tartalmú összetevőket és klinikai vizsgálattal alátámasztott természetes alapanyagokat használnak.

Tudjuk, hogy a vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag étrendhez az európai uniós ajánlásnak megfelelően legalább napi 5 adag, változatosan összeválogatott zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Ezt azonban rohanó életmódunk mellett nem könnyű megoldani, ráadásul a zöldségek és gyümölcsök ára az elmúlt időszakban oly mértékben emelkedett, hogy mára már drágább lett, mint a hús. Érdekes tény, hogy más-más színű zöldségek és gyümölcsök más típusú antioxidánst és vitaminokat tartalmaznak. Ezért olyan fontos a változatosság is. A szakértők ma azt tanácsolják, hogy 30 különböző zöldséget és gyümölcsöt lenne érdemes fogyasztani heti szinten, de az átlagember esetében ez csak 5-10 félére korlátozódik (1). Ráadásul az EUROSTAT vonatkozó adatai szerint Magyarországon nagyon kevés gyümölcs fogy, sőt a zöldségfogyasztás terén az utolsó helyen sereghajtók vagyunk az Európai Unió országai között (2).

További problémát jelent, hogy az optimális vitaminbevitelhez nagyon nagy mennyiséget kellene megennünk zöldségből, gyümölcsből, ami anyagilag és praktikus szempontból sem mindig kivitelezhető. Bár a zöldség- és gyümölcsfogyasztást teljesen kiváltani nem lehet, koncentrált kivonataik rendkívül gazdagok mikrotápanyagokban. Erre kínál megoldást a rangos Nutraingredients szakmai lap által Európa 3 leginnovatívabb vállalkozása közé választott Gemil Pharma Zrt. a vegán, gmo-mentes és gluténmentes Vegnum termékcsaláddal, mely természetes összetevőket, köztük szuperélelmiszerek kivonatait is tartalmazza. A Vegnum kapszulás termékek 30-féle (18 országból összeválogatott), természetes antioxidánsokban gazdag zöldség-, gyümölcs és egyéb növény kivonatát, illetve 17 értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak kiválóan hasznosuló formában. Emelt dózisú (2000NE), tisztán növényi eredetű D3-vitamin tartalmának köszönhetően pedig egyben a napi D-vitamin szükségletünket is fedezi.

Az immuntámogató kapszulás termékek mellett a dinamikusan növekvő Vegnum márka legfrissebb újdonsága a Nutri Fruits termékcsalád. Érdekessége, hogy a finom, sűrített gyümölcsbe olyan természetes egészségtámogató hatóanyagok kerültek, mint a klinikailag igazolt hatékonyságú DE111® élőflóra vagy a vitalitást és szellemi teljesítményt fokozó ashwagandha kivonat. Ez a különleges „wellness-gyümölcs” gyorsan népszerű lett az egészségtudatos vásárlók körében, így hamarosan érkezik a vas, a magnézium és a calcium tartalmú változat is.

És mit gondol erről a szakértő? „A zöldségekben, gyümölcsökben több százezer biológiai aktivitással rendelkező molekula van, melyek csak elenyésző része vitamin. Ezek az anyagok olyan környezetet, mátrixot teremtenek, mely elősegíti, katalizálja a hatóanyagok felszívódását. Ezért van az, hogy egy szintetikus vitamin vagy összetevő esetenként nehezebben hasznosul, mivel hiányoznak a „segítői”. Erre a jelenségre megoldás a zöldség- és gyümölcskivonatok használata, melyek az említett előnyös molekulákat koncentrált formában tartalmazzák. A Vegnum termékekben mindez együtt van, ezért fogyasztásukat az egészségtudatos táplálkozás, a mozgás beiktatása és a megfelelő minőségű alvás mellett egész évben ajánlom” – mondja Dr. Némedi Erzsébet biotechnológus és táplálkozástudományi szakember.

1. Leonard JP. From 30 vegetables a week to faecal transplants: Keeping your gut microbiome happy is the key to healthy eating. https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/how-eat-healthily-vegetables-fruit-poo-capsules-healthy-eating-food-a8602676.html
2. Európa számokban: zöldség- és gyümölcsfogyasztás a tagállamokban. https://europapont.blog.hu/2019/06/07/europa_szamokban_zoldseg-es_gyumolcsfogyasztas_a_tagallamokban