Mire van szüksége a természetes védekező rendszerünknek?

Bőven az ősz közepén járunk, és közeleg a tél, amikor immunrendszerünk fokozott támogatást igényel, különösen a megfázásos időszakban. Tudjuk, hogy a vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag étrendhez az európai uniós ajánlásnak megfelelően legalább napi 5 adag, változatosan összeválogatott zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk.  Ezt azonban rohanó életmódunk mellett nem könnyű megoldani, ráadásul a zöldségek és gyümölcsök ára az elmúlt időszakban oly mértékben emelkedett, hogy mára már drágább lett, mint a hús.

 

Zöldségfogyasztás: Magyarország az utolsó helyen

 

Az EUROSTAT legfrissebb vonatkozó adatai szerint a legtöbb gyümölcsöt a mediterrán országok lakossága fogyasztja általánosságban, de a zöldségfogyasztást illetően vegyesebb a kép. Sajnos az adatok alapján Magyarországon nagyon kevés gyümölcs fogy, sőt a zöldségfogyasztás terén az utolsó helyen sereghajtók vagyunk az Európai Unió országai között (1). Az, hogy melyik országban mennyit esznek zöldségből és gyümölcsből, az sok tényezőtől függ, térségünkben nem utolsó sorban az anyagi lehetőségektől. A legfrissebb hazai statisztikai adatok pedig nem biztatóak, mert miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9%-kal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsök ára 46%-kal drágult, ami minden korábbi időszaknál meredekebb emelkedést jelent (2).

 

Változatosság és sokszínűség

 

A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása nem az energiatartalmuk miatt lényeges, hanem egyéb élettanilag fontos tulajdonságaik – elsősorban a bennük lévő ásványi anyagok, vitaminok és rostok – miatt. Annak érdekében, hogy a szervezetünk megkapjon minden számára szükséges tápanyagot, minél többféle zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, hiszen más színű zöldségek és gyümölcsök más típusú antioxidánst és vitaminokat tartalmaznak. „Eat the rainbow”, azaz legyenek színek a tányérodon, étkezz változatosan és sokszínűen! A szakértők ma azt tanácsolják, hogy 30 különböző zöldséget és gyümölcsöt lenne érdemes fogyasztani heti szinten, de az átlagember esetében ez csak 5-10 félére korlátozódik (3). Természetesen a vitaminokban és antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztását helyettesíteni nem lehet, azonban értékes segítséget kaphatunk hozzá. Mi lenne, ha egy olyan termék lenne bárki számára elérhető, amely egyszerre tartalmaz zöldség, gyümölcs és egyéb növény növényi kivonatokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és még a hazai ajánlásoknak megfelelő mennyiségű D-vitamint is? Ezt kínálja az új Vegnum Multi-D Plus kapszula,  amely egy komplex összetételű multivitamin készítmény antioxidánsokban gazdag zöldség- és gyümölcskivonatokkal, valamint 2000 NE kiválóan felszívódó növényi D-vitaminnal.

 

Miért különleges a Vegnum Multi-D Plus kapszula?

 

Egyrészt mert egyedülálló összeállításban tartalmazza 29 zöldség, gyümölcs és egyéb növény kivonatát (Spectra™), amellyel serkenti a szervezet antioxidáns-kapacitását. (4) Másrészt, mert 18 alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges C-vitamint, cinket, szelént, B6- és B12-vitamint, valamint 2000 NE mikrokapszulázott növényi D-vitamint. A mikrokapszulázott D-vitamin különlegessége, hogy a korai klinikai vizsgálatok alapján akár az olajban oldottnál is hatékonyabb D-vitamin felszívódást biztosíthat.

 

Miért fontos, hogy a Vegnum kapszulában többféle antioxidáns is megtalálható?

 

Mert a szervezetünkben felszaporodó szabadgyökök folyamatosan támadják sejtjeinket, megkötésük pedig az antioxidáns enzimrendszer feladata. A védelmi rendszer működéséhez vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk. Ráadásul az antioxidáns vitaminok együttes adása hatásosabb, mint külön-külön történő fogyasztásuk, hiszen az élő szervezetben az antioxidánsok, köztük a vitaminok, egységes, egymásra épülő rendszert alkotnak.

 

Hogy fér bele ennyi zöldség és gyümölcskivonat egy kapszulába?

 

A zöldségek és gyümölcsök víztartalma kiemelkedően magas, akár 90-95% is lehet. Ráadásul az értékes kivonatok szempontjából nem minden részük hasznos. A vizet kivonva és a zöldségek, gyümölcsök értékes részeit felhasználva  a kivonatok koncentráltan tartalmazzák a mikrotápanyagokat és egészen kis helyet foglalnak.

 

Kiknek ajánljuk a Vegnum Multi-D Plus kapszulát?

 

Azoknak, akiknek a multivitaminja nem tartalmaz a hazai ajánlásoknak megfelelő, 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint, mégis egy készítményben szeretnék megvásárolni multivitaminjukat és kiválóan hasznosuló D-vitaminjukat. Azoknak, akik jelenleg is használnak multivitamint, de fontosnak ítélik az értékes antioxidánsokban gazdag zöldség- és gyümölcskivonatok napi szintű fogyasztását, így támogatva kiegyensúlyozott, vegyes étrendjüket és egészséges életmódjukat.

 

 Irodalom

 

1. Európa számokban: zöldség- és gyümölcsfogyasztás a tagállamokban. https://europapont.blog.hu/2019/06/07/europa_szamokban_zoldseg-es_gyumolcsfogyasztas_a_tagallamokban

2. Bihari T. Az égbe törnek a hazai gyümölcsárak. Népszava, 2020.09.14. https://nepszava.hu/3091831_az-egbe-tornek-a-hazai-gyumolcsarak

3. Leonard JP. From 30 vegetables a week to faecal transplants: Keeping your gut microbiome happy is the key to healthy eating. https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/how-eat-healthily-vegetables-fruit-poo-capsules-healthy-eating-food-a8602676.html

4. Nemzer, Fink, és Fink (2014). Új megfigyelések egy táplálékkiegészítő oxidatív és nitrozatív stresszre gyakorolt hatásáról az emberi szervezetben. Journal of Food Science and Nutrition. doi: 10.1002/fsn3.178

5. *Bioavailability of Different Vitamin D Oral Supplements in Laboratory Animal Model, Egidijus Šimoliunas, Leva Rinkunaite, Živile Bukelskiene, Virginija Bukelskiene, Medicina 2019, 55, 265; doi:10.3390/medicina55060265