Öregedés! Természetes?!

Az öregedési folyamatok mindenkit utolérnek, de nem mindegy, hogy előbb vagy utóbb…

Természetesnek vesszük, hogy ötven fölött – néha már korábban – megsokasodnak a ráncok, kevésbé fénylik a hajunk, kevésbé rugalmas a bőrünk… Valóban természetesnek kell vennünk?! Megfelelő életmóddal, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással, rendszeres testmozgással és stresszkezeléssel sokat tehetünk az öregedési folyamatok ellen. És nem utolsósorban a komolyabb egészségügyi következmények megelőzéséért.

ROHANÓ IDŐ?

Az idősödés progresszív folyamat. A mai napig nem tudjuk pontosan, milyen élettani, biológiai-molekuláris folyamatok zajlanak a sejtek elhasználódása, károsodása mögött, és mi az oka annak, hogy egyes emberek miért élnek tovább, mint mások.

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az öregedés a szervezet fokozatos “szétesése”. Felborul a felépítő és lebontó folyamatok egyensúlya, egyre több sérült sejt halmozódik fel. A sejtkárosodások miatt felgyorsul az ún. apoptózis (más néven programozott sejthalál, egyfajta önmegsemmisítő folyamat), ami folyamatos gyulladásos jeleket küld az immunrendszernek, készenléti állapotra ösztönözve azt. Az életkor előrehaladtával ezeket a károsodott sejteket nem tudjuk megfelelően kiszűrni, eltávolítani, így olyan negatív genetikai változások (mutációk) sora megy végbe, amelyek végül halálhoz vezetnek. 

 

LASSÍTHATÓ AMI MEGÁLLÍTHATATLAN?

 

Az antioxidánsok összetett szerepe közül talán az öregedési folyamatokkal szembeni védő funkciót fontos kiemelni. A mindennapokban olyan külső és belső hatásoknak vagyunk kitéve, amelyek hozzájárulnak a sejteket roncsoló szabad gyökök képződéséhez. Környezetszennyezés, túlzott UV-sugárzás, krónikus stressz, elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A roncsoló szabad gyökök a szervezet minden sejtjét károsíthatják, negatív hatásukat leginkább a szív- és érrendszerben, az idegrendszerben, a tüdőben, a májban, az emésztőrendszerben és a vesében fejtik ki.

A szabadgyök-képződés növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések (például érelmeszesedés), az idő előtti memóriazavarok és szellemi hanyatlás (demencia), de a különféle szem- és látásproblémák kialakulásának kockázatát. Emellett a bőrünk, a körmeink és a hajunk egészségének érdekében is kiemelten fontos hangsúlyt fektetnünk az antioxidánsokban gazdag táplálkozásra.

A szabad gyökök keletkezését teljesen megakadályozni nem lehet, de a megfelelő antioxidáns-bevitellel ellensúlyozhatjuk negatív hatásukat.

A NITROGÉN-MONOXID SZEREPE

 

A többi szabad gyökhöz képest relatív stabil nitrogén-monoxid (NO) egy ingerületátvivő anyag, a sejtek közötti kommunikációban van szerepe. Az erek tágításában, a vérkeringés fokozásában, a gyulladáscsökkentésben, a regenerációban, az agyi idegi kapcsolatok optimális működésében, a memória kialakulásában, továbbá baktériumölő és parazitaellenes (immunvédő) tulajdonságot is tulajdonítanak neki. Kutatások szerint a NO hiánya szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában.

Kiemelendő élettani szerepe az erek simaizmainak lazítása, amely révén tágítja az erek falát, így hozzájárul az egészséges szív-, érrendszeri és az agyi vérkeringéshez, a kiváló sportteljesítményhez, a jobb légzés és a férfi potencia javításában. Számos élelmiszer – pontosabban antioxidáns – fokozhatja a NO termelődését: a flavonoid nevű növényi hatóanyagcsoport flavonol vegyületcsoportjának tagjai (pl. katechin, epikatechin) vagy a flavononok (pl. heszperidin).

 

A VILÁG MEGVÁLTOZOTT KÖRÜLÖTTÜNK

Az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik az antioxidánsokban gazdag táplálkozás. Ma egészen másképp élünk, mint száz, ötven, sőt akár csak néhány tíz évvel ezelőtt. A szervezetünknek is sokkal több káros anyaggal, környezeti és életmódbeli ártalommal kell megküzdenie.

Elengedhetetlen, hogy immunrendszerünket és egészségünket támogató készítményeink is úgy változzanak, hogy a sokféle új kihívással szemben minél hatékonyabb segítséget jelentsenek. Nemrég jelent meg a piacon a Vegnum, egy innovatív egészségtámogató készítmény, a megszokottól eltérő összetétellel. Ez a 21. századi immuntámogató kapszula hatékony, hármas megoldást kínál az immunrendszert érő kihívásokra. A három pillér (30-féle zöldség és gyümölcs antioxidánsokban gazdag kivonata; 17-féle kulcsfontosságú vitamin és ásványi anyag, valamint 2 000 NE növényi D3-vitamin) egyike a különleges antioxidáns-formula, a SpectraTM. 

ÚJ GENERÁCIÓS ANTIOXIDÁNS

 

A SpectraTM a Vegnum kapszulákban található 30 zöldség- és gyümölcskivonat speciális kombinációja, mely szabadalmi védelem alatt áll. Kimagasló antioxidáns hatását a 18 különböző országból származó superfood (szuperélelmiszer) együttes ereje adja. A vonatkozó klinikai vizsgálatok szerint csökkenti a szabad gyökök termelődését a fogyasztást követő órákban és 64 százalékkal emelheti meg természetes úton a szervezet NO szintjét.* Különleges antioxidáns hatása abban rejlik, hogy fitokémiai összetevőinek köszönhetően egyszerre képes felvenni a harcot az öt leggyakoribb szabad gyökkel.

A Vegnum Silver 50+ standardizált szőlőmag kivonata klinikailag igazoltan segíti a szív, a keringés és az érrendszer egészségét is. 

*Nemzer, Fink, és Fink (2014). Új megfigyelések egy táplálékkiegészítő oxidatív és nitrozatív stresszre gyakorolt hatásáról az emberi szervezetben. Journal of Food Science and Nutrition. doi: 10.1002/fsn3.178

A Vegnum Silver 50+ kapszula étrend-kiegészítő termék. Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A cikk megjelenését a Gemil Pharma Zrt. támogatta.