Mit mond a szakértő?

Pangl-Szarka Dorottya, dietetikus írása

Egészségi állapotunkat számos külső és belső tényező, például a fizikai, biológiai, társadalmi környezet, az életkorunk vagy genetikai adottságaink is befolyásolják. Kiemelt jelentősége van azonban az életmódnak, vagyis az egyénre szabott, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, rendszeres fizikai aktivitásnak, a hatékony stresszkezelésnek és a megfelelő, célzott étrend-kiegészítésnek.

Dietetikusként nap mint nap felhívom a figyelmet a változatos, minden élelmiszercsoportot tartalmazó és szó szerint színes táplálkozás jelentőségére. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy étrendünk mikrotápanyagtartalma jelentősen csökkent az elmúlt években.

A nyugati civilizációs életmódbeli szokások megváltozásával a makrotápanyagok, azaz a szénhidrát, a zsír és a fehérje bevitelével nincs probléma, azonban ezzel párhuzamosan megjelent az ún. minőségi éhezés fogalma: az a kifejezés arra utal, hogy szervezetünk nem jut megfelelő minőségű vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez, biológiailag aktív anyaghoz, melyek – bár kis mennyiségben szükségesek – elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéshez.

Akadnak olyan vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, melyek napi ajánlott beviteli értékét még kiegyensúlyozott táplálkozás és nagy odafigyelés mellett sem tudjuk biztosítani szervezetünk számára.

Ilyen a D-vitamin.

A hazai konszenzusnak megfelelően, egy egészséges felnőtt napi D-vitamin szükséglete 1500-2000 NE. Egészségkárosodás, egyéb élethelyzetek (pl. várandósság) esetén ettől eltérhetünk.

A kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát felismerve egyre többen döntenek étrend-kiegészítő alkalmazása mellett. Az általános egészségmegőrzés alappillére természetesen az életmódbeli szokások helyes irányba terelése, szükség esetén szakember segítségével. Bár csodaszerek nem léteznek, a stresszesebb, nehezebb időszakokban és a hideg hónapokban alkalmazhatunk olyan komplex vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-készítményt, amely ellenőrzött minőségű és természetes eredetű kivonatokat tartalmaz. Fontos azonban, hogy tudatos táplálkozás mellett nincsen szükség a napi beviteli referenciaérték (NRV) többszörös bevitelére, ugyanis megadózisok alkalmazásával akár többet ártunk, mint használunk!

A Vegnum Multi-D multivitamin készítmény eleget tesz az előbb említett kritériumoknak, így alkalmas arra, hogy az egészségtudatos emberek mindennapjainak részévé váljon. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a „kevesebb néha több” elv az összetételre is igaz: nem biztos, hogy az összes vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet felvonultató készítmények a leghasznosabbak! Fontosabb, hogy a termékben található legtöbb mikroelem egymás felszívódását, hasznosulását segítse, ne pedig gátolja.

A Vegnum Multi-D kapszulát növényi D-vitamin-tartalmánál és vegán minősítésénél fogva a növényi étrendet követők is alkalmazhatják. További előnye a vegánok számára, hogy B12-vitamint is tartalmaz, melyet egyébként csak állati eredetű élelmiszerek révén vagyunk képesek pótolni, így a növényi étrenden élőknek kötelezően pótolandó vitaminról van szó.

Táplálkozással mindössze 80–100 NE-et viszünk be,
ami messze elmarad a javasolt napi D-vitamin beviteli értéktől.

Azt szinte kivétel nélkül mindenki tudja, hogy a D-vitamin aktív formája a bőrben napfény, pontosabban UV-B sugárzás hatására jön létre, illetve kis mennyiségben az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, pl. a csukamájolaj, tengeri halak, belsőségek.

A bőrkárosodástól való félelem és különféle fényvédők alkalmazása mellett sajnos sok esetben nyáron sem ér minket annyi napsugárzás, hogy elegendő D-vitamin termelődjön. Sokan nem tudják, hogy UV-A sugárzás hatására nem képes aktív D3-vitamin képződni, így a szoláriumozás nem alkalmas D3-vitamin-képzésre!

A növényi élelmiszerek D2-vitamint tartalmaznak, azonban a Vegnum Multi-D készítményben növényi eredetű aktív D3-vitamin található, melyet zuzmóból vonnak ki.

Bár már önmagában a Vegnum Multi-D-ben található számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem is antioxidánsnak minősül, mégis fontos kiemelni a termék koncentrált zöldség- és gyümölcskivonat komplexét, mely fokozza a szervezet antioxidáns kapacitását.

Természetesen a legjobb, ha változatosan, legalább napi 4-5 alkalommal fogyasztunk friss, szezonális zöldséget, gyümölcsöt; ám a mindennapos pszicho-szociális stressz, a környezetszennyezés, az erős UV-sugárzás, a nem megfelelő alvási szokások megkövetelik, hogy fokozott figyelmet szenteljünk az antioxidáns-pótlásnak.

Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a sejteket károsító ún. szabadgyökökkel szemben, pótlásukra nap mint nap szükség van táplálkozás és étrend-kiegészítés révén – legfőképpen a téli hónapokban.

 

A Vegnum Multi-D kapszula olyan értékes és magas antioxidáns-tartalmú zöldségek, gyümölcsök, egyéb növények kivonatait is tartalmazza, mint például a spenót, a fokhagyma, a kurkuma, az oregánó, a zöld tea, az acerola, a fekete bodza vagy a fekete áfonya.

A Vegnum Multi-D multivitamint a nap első felében, étkezéshez kötötten alkalmazzuk, és a napi ajánlott 1 kapszulát ne lépjük túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A Vegnum Multi-D 30 db zöldség- és gyümölcskivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő multivitamin kapszula.