Több fényt!

Vagy több D-vitamint. 

Tenerife? Szikrázó napfény a sípályákon? Sajnos a tél végi napfényvadászatot most megakadályozta a járványhelyzet. De mi lesz a D-vitaminnal? Február végére már kimerültek a vitaminraktáraink, valahogy pótolnunk kell.

Hogy is van ez a D-vitaminnal? A felmérések szerint Magyarországon a tél végére 10-ből 9 ember D-vitamin hiányban szenved. Nem véletlen: a D-vitamin termeléséhez a szervezetünknek fényre van szüksége. Télen többnyire otthon, a munkahelyünkön vagyunk, vagy odakint, vastag ruházatban, így nagyon kevés napfény éri a bőrünket.

A D-vitamin megítélése sokat változott az elmúlt évtizedben. Ma már tudjuk, hogy a csontok egészsége mellett számos betegség megelőzésében is szerepe van. D-vitaminból a hazai szakemberek ajánlása szerint* felnőtteknek napi 2000 NE (nemzetközi egység) szükséges, ezért a mi Vegnum Multi-D Plus kapszulánkban is éppen ennyi van. A Vegnum Multi-D Plus növényi eredetű D3-vitamint tartalmaz, amely a D2-vitaminnál hatékonyabban szívódik fel, és egyenértékű az emberi szervezetben a napsugárzás hatására képződő D-vitaminnal.

Mit tehetünk még D-vitaminhiány ellen? Főzőcskézzünk! Egy csomó finom ételt készíthetünk magas D-vitamin tartalmú összetevőkkel. Ilyen például a lazac, a makréla, de a tojássárgája is, vagy a különleges, shiitake gomba, amely kiváló saláta alapanyag, de sütve, párolva, levesekben is nagyszerű. Ne feledjük azonban, hogy az ajánlott napi bevitel D-vitaminból még változatos étrend esetén sem biztosítható, így mindenképpen érdemes megfelelő D-vitamin (tartalmú) étrend-kiegészítő készítményt is fogyasztanunk.

*Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében – Dr. Takács István