Te mikor ellenőrizted utoljára a vasszinted? A vashiány a világ egyik leggyakoribb táplálkozási hiányállapota és sok ember számára ismerős lehet a tünetei közül néhány. De vajon tényleg mindenről tudsz, ami a vashiánnyal kapcsolatos? Nézzük meg közelebbről, hogy mi okozza ezt a hiányállapotot, milyen tünetekkel jár és hogyan lehet megelőzni!

5 ESET: MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK VASRA?

A vas egy létfontosságú ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében és az oxigénszállításban, de hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a megfelelő kognitív funkciók fenntartásához. Ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, a sejtjeink nem kapnak elég oxigént, ami fáradtsághoz és számos egyéb problémához vezethet:

  1. Vérképzés: kulcsszerepet játszik a vas a vörösvérsejtek képzésében. A vörösvérsejtek a testben lévő vérsejtek, amelyek oxigént szállítanak a tüdőből a test többi részébe. A vas nélkül a vörösvérsejtek nem képződnek megfelelően, és vérszegénység alakulhat ki.
  2. Oxigénszállítás: A vas segít az oxigén szállításában a test különböző részeire. Az oxigén elengedhetetlen a sejtek normális működéséhez, és a vas nélkül az oxigén hatékony szállítása zavarokhoz vezethet.
  3. Immunrendszer támogatása: hozzájárul a vas az immunrendszer normális működéséhez. Az immunrendszer fontos a fertőzések elleni védekezésben.
  4. Energiaellátás: A vas szükséges az energia előállításához a testben. A sejtek energiatermeléséhez oxigénre van szükség, és a vas segít az oxigén szállításában.
  5. Központi idegrendszer: A vas fontos a központi idegrendszer megfelelő működéséhez is. A hiányos vasellátás mentális és idegi problémákhoz vezethet.

TÁMOGASD A SZERVEZETED

a zöldségek és gyümölcsök erejével!

Vashiány okai

A vashiány több okra is visszavezethető. Az egyik leggyakoribb ok a vashiányos táplálkozás, amikor a szervezetünkbe nem viszünk be elég nyomelemet. A vasat legkönnyebben állati eredetű élelmiszerek (hús, hal) fogyasztásával vihetjük be, de számos vastartalmú zöldséget is elfogyaszthatunk (pl. cékla), azonban a növényi eredetű vas felszívódásának a hatásfoka a húsénál gyengébb. Vegetárius/vegán diéta esetén fordítsunk figyelmet a vas pótlására táplálék-kiegészítőkkel!

A vashiány oka lehet emésztőrendszeri felszívódási probléma is, amikor az elfogyasztott élelmiszerekből származó vas – például csökkent gyomorsavtermelés esetén – nem tud hasznosulni, de okozhatja azt lisztérzékenység és emiatt a bélbolyhok sérülése is. A vashiány gyakori terhes nőknél, ugyanis a magzat vérellátásához is fel kell tartania a szervezetének a hemoglobinszintet – terhesség esetén tehát már előre készüljünk a szervezet magasabb vasigényére! Cöliákia vagy a Crohn-betegség is befolyásolhatja a vas felszívódását.

Ezen kívül, ha gyanítod, hogy vashiányos vagy, mindig keresd fel orvosodat, aki képes diagnosztizálni és javaslatokat tenni a kezelésre.

Bianka, egy későbbi Vegnum vásárló, vashiányos volt, de nem tudott róla. A folyamatos fáradékonyság, töredező köröm és szájszárazság után fókuszba került a vas pótlása. A cikkben hamarosan el is áruljuk, Bianka milyen megoldással találkozott.

VASHIÁNY MEGELŐZÉSE

A szervezetünkből hiányzó vaskészletek feltöltése hetekig, hónapokig is eltart, éppen ezért nagyon fontos már a vashiány megelőzése is. A vashiány kezelése minden esetben vaspótlással történik, amit bevehetünk egyszerűen vastablettával, illetve egészséges, vasban gazdag táplálkozás útján is. Néhány vasban gazdag élelmiszer: vörös húsok, mint a marha és a bárány, zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a kelkáposzta, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojás, hüvelyesek (lencse, bab).

Van egy titkos tippünk is: az új, vegán, gmo- és gluténmentes, feketeribizli ízű Vegnum Nutri Fruits-nak köszönhetően a hatékony vaspótlás még soha nem volt ennyire finom. Ez a 96,5%-os gyümölcstartalmú, élelmi rostban gazdag „wellness-gyümölcs” 2 mg szerves forrású, vas(II)-laktátból származó vasat (Fe2+) tartalmaz.

Ez a szerves forrású vas jól oldódik és hatékonyan szívódik fel a szervezetben, hozzájárulva a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál szellemi működés fenntartásához és az immunrendszer normál működéséhez.

A vas tartalmú Vegnum Nutri Fruits 3 éves kortól gyermekeknek is ajánlható, hiszen vastartalma elősegíti a gyermekek kognitív képességének fejlődését.

VASHIÁNY TÜNETEI

A vashiány okozta problémák okozta vérképzési zavar azt eredményezi, hogy csökken a szervezet oxigénellátásáért felelős vörösvérsejtek száma – ez a felnőtteknél általános gyengeségérzetet és rossz közérzetet okoz, a csecsemőknél, gyerekeknél pedig akár fejlődési rendellenességekhez is vezethet.

Jellemző tünetek még:

  1. Fáradtság: Ez az egyik leggyakoribb tünet. Ha észreveszed, hogy gyakrabban vagy fáradt, mint szoktál, lehetséges, hogy vashiánnyal küzdesz.
  2. Sápadt bőr: A vörösvérsejtek hiánya miatt a bőröd sápadtabb lehet, mint általában.
  3. Gyenge, törékeny körmök: Ha a körmöd gyakran törik vagy hajlékony, ez is jelezheti a vashiányt.
  4. Fejfájás és szédülés: Ezek a tünetek a csökkent oxigénellátás miatt jelennek meg.
  5. Légzési problémák: Rövid távú fizikai aktivitás során is nehézlégzést tapasztalhatsz.

A vashiány okozhat száraz, viszkető bőrt és hajhullást is, ugyanígy száraz ajkakat és száraz szájzugot. A vashiány okozta alacsony oxigénszint miatt a sebeink, horzsolásaink is lassabban gyógyulnak – ha ezeket a szemmel látható tüneteket érzékeljük, mindenképpen forduljunk orvoshoz vashiány gyanújával.

A vashiány tünetei szem környéken is látszódhatnak (a vashiány szem alatti elsötétedést okozhat). A vashiány tünetei között jellegzetes a karikás szem, ami állandóan fáradt, levert vagy túlhajszolt kifejezést kölcsönöz az arcnak – nemhiába, a vashiány elszenvedője így is érzi magát látszólag bármilyen ok nélkül.

TÁMOGATOD MÁR A SZERVEZETED

a zöldségek és gyümölcsök erejével?